Nieuwsbrief 21 oktober 2023

Nieuwsbrief 21 oktober 2023

Problemen met het bekijken van deze email?  Bekijk dit bericht online 

2‍1 oktober 2023

Nieuwsbrief TAS'82

Voor zover we er nog aan twijfelden, de herfst is begonnen. Met alles wat daar bij hoort…🌧💨 Weer of geen weer, hier is ie weer: de wekelijkse nieuwsbrief. Veel lees- en kijkplezier!

Clubcompetitie

Afgelopen zondag vond de Kermisloop in Petten plaats en deze telde mee voor onze clubcompetitie. Diverse TAS’82 atleten waren afgereisd naar het kustdorp en zetten op het uitdagende parcours hun beste beentje voor. Een uitgebreide fotoreportage zie je hier:

https://kermislooppetten2023.pixieset.com/kermislooppetten5en10km/

 

De eerstvolgende wedstrijd die meetelt voor de clubcompetitie is de Parkcross in Hoorn op zondag 29 oktober a.s. De dames krijgen daar 5,5 km. voor de voeten, de heren 7,8. De dames starten om 10:45, de heren een uur later. Locatie is de Risdammerhout in Hoorn en inschrijven doe je hier: https://inschrijven.nl/form/2023102951342-nl

 

En ja, op 5 november staat er boerenkoolstamp op het menu. Ofwel, de Boerenkoolloop in Warmenhuizen. Met een 5 en 10 km. voor de hardlopers, 1200 meter voor de jeugd en er kan ook gewandeld worden! Voor info en inschrijven kijk je op https://boerenkoolloop.nl/


Update baanrenovatie

In de afgelopen week is er nog een beetje opgeruimd en is er kunstgras aangebracht rond de technische nummers op het middenterrein. De baan ligt er al uitnodigend bij, maar het wachten is nog even op het aanbrengen van de belijning. We hopen dat daar volgende week mee begonnen wordt. 


Er wordt ondertussen gewerkt aan het opstellen van een sportief en feestelijk programma voor de heropening van de baan op zaterdagmiddag 11 november a.s. Zet deze datum in je agenda!


Verkiezing fietsgemeente 2024 

De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers. Veilig en met plezier kunnen fietsen is belangrijk en de Fietsersbond zet zich daar voor in. Naast hardlopen en wandelen zitten TAS’82 leden ook geregeld op de fiets. Daarom brengen we in deze nieuwsbrief graag het volgende persbericht onder de aandacht.

De Fietsersbond organiseert elk jaar een verkiezing van  de het meest fietsvriendelijke gemeente. Om deze gemeente aan te wijzen is de mening van duizenden juryleden in het land erg zwaar. Zij fietsen tenslotte dagelijks in de gemeenten en zijn onze ervaringsdeskundigen. Daaronder behoren zeker ook veel leden van TAS'82, die behalve hardlopen ook geregeld de fiets pakken.

Vragenlijst

Op de website van de Fietsersbond kun je voor je eigen gemeente, of de gemeente waar je veel fietst een vragenlijst invullen. Daarin beoordeel je die gemeente. De vragenlijst kun je invullen tot en met 12 november.   

Veiligheid

De afdeling Noordkop van de Fietsersbond denkt dan in de eerste plaats aan veiligheid. Fietsers en gemotoriseerd verkeer moeten zoveel mogelijk gescheiden worden, liefst door vrij liggende fietspaden.

Korte routes langs de N245

Het is gezellig, om met een groep fietsers een toertocht te maken. De gemeentes in de kop van Noord-Holland zijn daarom druk bezig met het realiseren van doorfietsroutes. Die verbinden de omringende dorpen door zo kort mogelijke routes naar voorzieningen in de stad Schagen. De Fietsersbond wil zo’n korte route langs de N245.

Kwaliteit fietspaden

Glad en rood asfalt, goede verlichting in de donkere maanden van het jaar, duidelijke belijning en voldoende breedte zodat je elkaar gemakkelijk kunt passeren.

Voorrang fietsers

Op doorfietsroutes krijgen fietsers voorrang op al het kruisende verkeer. Op drukke kruisingen is dat vanwege de veiligheid niet wenselijk. Liefst ziet de Fietsersbond daar ongelijkvloerse kruisingen, rotondes of verkeerslichten die gunstig zijn afgesteld voor fietsers.

Laat vandaag nog via https://www.fietsersbond.nl/fietsgemeente-2024/ e stem horen.

 

En kom naar de inloopavonden van de doorfietsroutes. Op de website van de gemeente Schagen vind je meer info.


Charles van der Mark, secretaris Fietsersbond afdeling Noordkop


Oude schoenen

“Gooi geen oude schoenen weg, voor je nieuwe hebt”, luidt een bekend spreekwoord. Maar ook als je die nieuwe schoenen hebt, is weggooien misschien niet de beste optie. In onderstaand bericht (we kwamen het tegen op www.hardlopen.nl) lezen we dat er ook nog een andere optie is.

Gooi jij jouw oude hardloopschoenen in de prullenbak? Dat kan anders! Door je gebruikte hardloopschoenen in te leveren, kunnen ze een tweede leven krijgen of zelfs gerecycled worden. Wie veel kilometers loopt, verslijt heel wat schoenen. Jaarlijks belanden zo honderdduizenden hardloopschoenen bij het restafval. Niet nodig, want in veel gevallen kunnen je schoenen worden opgelapt of zelfs als grondstof dienen voor een nieuw product.

Een tweede leven

Als hardloper ben je veeleisend zodra het op schoenen aankomt; voldoende ondersteuning en demping zijn belangrijk voor je loopcomfort. Als deze hardloopspecifieke kwaliteiten na verloop van tijd afnemen, betekent dit niet dat je schoenen niet meer bruikbaar zijn. Leger des Heils Reshare is een van de organisaties die schoenen inzamelt.

 

Ook hardloopschoenen kunnen zo bijvoorbeeld een tweede leven krijgen als sneaker. “Bij ieder paar schoenen dat via de kledingcontainers van Reshare binnenkomt, wordt bepaalt wat de staat van het product is,” vertelt Marlies Smedinga van Leger des Heils. “Als de kwaliteit goed genoeg is, verkopen we het in onze Reshare Stores. Heeft een schoen een opknapbeurt nodig? Dan zetten we deze door naar een van onze partners, waar krassen en vlekken worden hersteld en de zool eventueel wordt vervangen.”

Recyclen

Toch belanden veel van de schoenen die worden ingezameld bij het restafval. Danny Pormes, eigenaar van Runners World Hoorn, zag het gebeuren in zijn eigen hardloopspeciaalzaak. “Schoenen werden ingezameld vanuit duurzaamheidsoverwegingen, maar recyclen gebeurde eigenlijk niet. Het grootste deel werd doorverkocht aan derdewereldlanden, waar de schoenen alsnog op een vuilnisberg belanden,” vertelt Pormes. “Het verbaasde me dat niemand zich bezighield met het recyclen van hardloopschoenen.”


Het recyclen van een schoen is niet eenvoudig door de combinatie van verschillende materialen zoals textiel, leer, rubber en ijzer. De eerste stap in het recycleproces is dan ook het scheiden van de materialen. Dat werd een experimentele ontdekkingstocht voor Pormes, waarbij hij op zoek ging naar een manier om een hardloopschoen zo goed mogelijk uit elkaar te halen. “Ik warmde hardloopschoenen op in een magnetron, kookte ze in een snelkookpan en heb ze bewerkt met een tondeuse. Ik wilde de beste manier vinden om de verschillende materialen van elkaar te scheiden.”


Uiteindelijk wist Pormes een machine te ontwikkelen waarmee schoenen uit elkaar worden gehaald om de materialen vervolgens om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Die schoenrecyclemachine staat in een loods in Heerhugowaard en is onderdeel van het bedrijf FastFeetGrinded. De machine wordt omringd door containers vol afgedankte schoenen en dozen met restpartijen die wachten om verwerkt te worden. Het aantal schoenen dat door de recyclemachine verwerkt wordt, is in de acht jaar dat het bedrijf bestaat gegroeid tot 2500 per uur. “Het textiele bovenwerk, de rubberen zool en andere materialen zoals foam, boost of gel worden door de machine van elkaar gescheiden. Dit sorteren we per schoenenmerk, omdat zij alleen het eigen materiaal hergebruiken,” vertelt Pormes. “Toch komt het ook vaak voor dat bedrijven het materiaal niet terugnemen. Het recyclen van materialen is vaak duurder dat het opnieuw ontwikkelen ervan. Dat zit verduurzaming in de weg.”


Honderd procent van het materiaal waar een schoen uit bestaat, wordt bij FastFeetGrinded verpulvert tot kleine grondstofkorrels. Deze worden al op grote schaal ingezet om kinderspeelplaatsen en voetbalcourts te ontwikkelen. Het liefst zou Pormes zien dat de grondstoffen zoveel mogelijk worden ingezet om nieuwe schoenen te produceren. “Als de schoen een land zou zijn, is het de nr. 14 van de wereld wat CO2-uitstoot betreft. Door het materiaal te hergebruiken, kun je 24 procent van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van een schoen besparen.”


Die laatste meters…

Ruim twee uur onderweg, nog een paar kilometer. Het Vondelpark uit, linksaf de Amstelveenseweg op en dan doemt het Olympisch stadion op. De aanmoedigingen van het publiek worden steeds luider, in de verte is ook de speaker al te horen. Inmiddels weet je eigenlijk wel of je het gaat halen, die Olympische limiet.

 

Deze marathon zit er bijna op. Een heerlijk vooruitzicht, sowieso. Het lichaam vindt dat het wel genoeg is voor vandaag, maar die laatste meters naar de finish, die gaan nog wel lukken. Het stadion in, nog één bocht en dan is daar de streep. De klok tikt de laatste seconden weg…En die klok, die is onverbiddelijk:

Anne Luijten: 2 uur, 26 minuten en 36 seconden. 14 seconden onder de Olympische limiet. Net genoeg, hebbes! En een nieuw PR, ook dat nog;-)

Khalid Choukoud: 2 uur, 8 minuten en 36 seconden. 26 seconden boven de Olympische limiet. Net niet, mis… En een nieuw PR, dat wel;-)

Maar allebei top gelopen, dat vooral. Kijk hier naar de samenvattig en die laatste meters...:

Dit is 'm voor deze week. Bedankt voor je aandacht en we wensen je prettig weekend! Sportieve groet van de redactie.

Lopen, gewoon lekker lopen!