Nieuwsbrief 31 juli 2021

Nieuwsbrief 31 juli 2021

Problemen met het bekijken van deze email?  Bekijk dit bericht online 

‍31 juli 2021

Nieuwsbrief TAS'82

Op het gebied van verenigingsnieuws is het op dit moment rustig. Komkommertijd, zogezegd. Gelukkig hebben we de Olympische Spelen nog;-)

 

Gisteren zijn de atletiekonderdelen van start gegaan, met direct enkele aansprekende prestaties. De mixed estafette ploeg plaatste zich voor de finale, net als Menno Vloon bij het polsstok springen en Sifan Hassan op de 5000 meter.

 

Nadine Visser en Femke Bol maakten indruk in hun serie op de 100 en 400 meter horden. Femke Bol won die van haar soeverein zoals dat zo mooi heet en kon zich de laatste tientallen meters rustig uit laten bollen. Dat belooft nog wat🥇🥈🥉…?

Het wordt tijd om eens nader kennis te maken met Femke Bol en Nadine Visser en meer te leren over de ins- en outs van het hordelopen.

 

Nu is kijken naar atletiek leuk, maar het is nog leuker om het zelf te doen. Daarom beginnen we deze nieuwsbrief met ons eigen weekprogramma.

Veel lees- en kijkplezier!

 

Weekprogramma

Wil je lekker trainen op de baan? Zelf ervaren hoe zwaar zo’n 400 meter is? Je bent komende week van harte welkom bij een van de volgende trainingen:

  • Dinsdagmiddag van 16:00 tot 17:00, trainer Ria van Stralen; 
  • Dinsdagavond van 19:30 tot 20:45, trainer Ton Berkhout; 
  • Donderdagavond van 19:30 tot 20:45, trainer Tonny Houtenbos

 

Peter en Jaap houden nog vakantie wat het (Nordic) wandelen betreft, dus de wandelaars zijn op zichzelf aangewezen. Natuurlijk kan je er zelf of samen met andere wandelmaatjes op uit trekken!

 

Over de horde

Kijkend naar de Femke Bol en Nadine Visser in hun serie op 400 en 100 meter horden, rees bij de redactie de vraag hoe hoog zo’n horde eigenlijk is? En een valse start: mag je er een maken of of is het dan einde oefening? 

Natuurlijk weet de Atletiekunie het antwoord op deze en enkele aanverwante  vragen, zie het lijstje hieronder.

 

                                         bewegingsverloop hordeloop

 

Hoeveel horden staan er?

Op de 100 en 400 meter staan 10 horden.


Hoe hoog zijn de hordes tijdens het hordelopen?

Dit verschilt per onderdeel. De hordes voor de mannen zijn tijdens de 110 meter horden 106,7 cm hoog (grofweg zo hoog als een kliko) en tijdens de 400 meter horden en de 3000 meter steeple chase 91,4 cm (net zo hoog als de gemiddelde wastafel). Bij de dames zijn deze hoogtes 83,8 cm hoog op de 100 meter horden (vergelijkbaar met een wasmachine) en 76,2 cm voor de 400 meter horden en de 3000 steeple (de hoogte van de gemiddelde eettafel).


Hoeveel valse starts mag een atleet maken?

Geen enkele. Sinds 2010 levert een valse start een diskwalificatie op.


Mag een atleet buiten zijn baan treden?

Een atleet mag buiten zijn baan treden op het moment dat de atleet de bocht niet kan houden en hierdoor meer meters maakt indien hij hierbij geen andere atleten hindert.


Wat is een “onreglementaire wind” en wat heeft dit voor consequenties?

Een onreglementaire wind is een meewind die sterker is dan 2.0 m/s. Een prestatie geleverd met deze wind in de rug telt niet als persoonlijk record of limiet, maar wel binnen de wedstrijd en hiermee kan een atleet zich dus ook als tijdsnelste voor een volgende ronde kwalificeren.


Krijgt een atleet straftijd voor het omver lopen van een horde?

Nee, een atleet krijgt geen straftijd voor het omver halen van een horde. Wel wordt de atleet gediskwalificeerd als deze een horde opzettelijk omver werpt. Ook volgt een diskwalificatie wanneer een atleet met een van beide benen langs de horde gaat.

 

Femke en Nadine

Nu we iets meer weten over het hordelopen laten we hieronder Femke en Nadine zelf aan het woord. In zij zich in de internationale atletiektop genesteld en maken zij kans op een olympische medaille. Het woord is allereerst aan Nadine:

 

En maak hier kennis met Femke:

Olympische atletiekagenda

Voor zover het programma al niet uitgeprint en op de koelkastdeur geplakt is, vermelden we hier nog een keer de link voor een handig overzicht van het atletiekprogramma in Tokio: ga naar https://www.atletiek.nl/olympische-spelen-tokyo en vervolgens naar het kopje ‘tijdschema’.

 

Klaar voor deze week

Hier laten we het bij voor deze week. Dank voor de aandacht en blijf lekker lopen, zo tussen de buien door🌦

Een mooie olympische sportweek gewenst en groeten van de redactie.

 

Lopen, gewoon lekker lopen!